fredag 14. mai 2010

Rar sopp

Det er mye rart som dukker opp i den lille hagen min. Mesteparten har jeg plantet selv. Disse småkarene her derimot, er kommet helt av seg selv.Det er ganske tydelig at det er en eller annen type sopp. Sikkert ikke spesielt uvanlig heller og neppe noe en michelinstjernekokk (eller normalt oppegående folk for den sak skyld) ville satt på menyen. Likefullt lurer jeg veldig på hvilken type sopp det er som er kommet på beøk i hagen. Hvis det finnes noen soppeksperter eller andre som tilfeldigvis skulle vite om slikt, blir jeg svært takknemlig for litt opplysniger om disse småkarene.

8 kommentarer:

 1. Spissmorkel - spiselig. ;)

  Kommer ofte med barkdekke.

  SvarSlett
 2. Tusen takk for svar, smgj :) Veldig kjekt å få stillet nysgjerrigheten.
  Det med barkdekke kan forklare mye, da de dukket opp rett ved siden av et bed fult av bark (jeg har en sterk hang til bruk av bark nesten overalt, i håp om at det skal bli litt mindre ugress).
  Spiselig, javel. Men den ser nå litt skummel ut i mine øyne :)

  SvarSlett
 3. http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift7243.asp

  SvarSlett
 4. Spissmorkel er fantastisk god, kiloprisen for tørket spissemorkel er i norge ca 4000 -ja 4000 kroner. For å være på den sikre siden- sjekk med www.biologforeningen.org. Det er flere morkeltyper, det er lett å ta feil.
  Men er det spissmorkel er den fantastisk i saus til kylling. Hakk litt løk, kok inn med portvin,kraft og fløte, ha i morkel... namm

  SvarSlett
 5. En slik en plukket jeg ogsaa opp i dag! Har stor skepsis for sopp og var utstyrt med hansker og spade... Godt aa lese at den er vanlig, ufarlig og til og med spiselig.... selvom det nok hadde vaert veldig usannsynlig at den hadde havnet paa bordet her!! :-)

  SvarSlett
 6. Frk.Dings: Tenkte litt som deg først, at denne blir ikke severt her i huset, men jeg trenger ihvertfall ikke være bekymret for barna når de fåt tak i soppen.

  Hildegoghagen og Anonym: Men så så jeg på tipsene fra dere og nå tror jeg de blir plukkket og servert. Mest sannsynlig i saus. Jeg har sjekket og dobbeltsjekket og trippelsjekket og det er ingen tvil om at det her dreier seg om spissmorkel. Jeg trodde først det var noen få, men grunnet MYE barkdekke i hagen har vi nå funnet over 20 :)

  SvarSlett
 7. Du skal bare kjøre på med bark år etter år, er du heldig får du spissmorkel til eget bruk lenge. Jeg bor i nord og har også spissmorkel i hagen, men må stadig fylle på med bark kun for å holde kolonien ved like. Den dør nemlig ut etter et par år. Hver vår går jeg på soppjakt, plukker det som er og deler i to på langs. På den måten tørker de fort og lar seg oppbevare så lenge du måtte ønske. Husk at den må vannes eller koke lenge dersom den brukes tørket. Lykke til :o)

  SvarSlett
 8. Anonym: Takk for bra tips :) Da skal jeg passe på å fylle på med mer bark. Det jo ganske kult å kunne skryte av delikatessesopp i egen hage :)

  SvarSlett