tirsdag 1. juni 2010

En litt spesiell Rhododendron

I fjor plantet jeg en Rhododendron med nesten helt hvite blomster. Jeg stusset litt over at kun halvparten av busken frydet oss med blomster, mens andre halvpart forble grønne små knupper.


Men så skjedde det plutselig noe. De grønne knuppene ble lilla. Det var strengt tatt ikke nødvendig med hovedfag i biologi, for å skjønne at her ville det ikke komme flere hvite blomster.


Veldig ofte når Rhododendronknopper har en nydelig intens mørk farge, skuffer den utsprugne blomsten med en mye mer vassen og utvasket variant av samme farge. Likevel gir jeg aldri opp håpet. Jeg fulgte nøye med på knuppene med den mest fantastiske lillafargen en lillaelsker, kunne tenke seg.

Dagen kom da knuppene var forvandlet til blomster. Og denne gang skuffet de ikke. Nei, tvert imot. De var like dyplilla som forstadiet hadde lovet. Må vel innrømme at på dette tidspunktet skremte jeg vettet av alle naboen med et heftig gledeshyl.

 

Hvordan planten, eller jeg får vel si plantene, har kommet sammen og blitt som dette, vet jeg ikke. Kanskje Olsens enke burde vurdere å satse videre på to-i-ett-Rhododendron-konseptet. Den lilla Rhododendron hadde jeg elsket uanset, men det skal sies at sammen ble både den lilla og den hvite enda penere :)  


6 kommentarer:

 1. vakker farge på både den helhvite og den lilla. Dyp lilla!
  Jeg veit ikke hvordan det blir med rododendron, men roser kan få sport, altså en kvist på busken som blir en helt annen rose enn resten av busken, grunnet mutasjon. kanskje det som har skjedd her?

  SvarSlett
 2. Så nydelig. Skjønner godt at du jubler.

  SvarSlett
 3. hei anne. TaKK for kommentar :)

  Ja det kan vel kanske være noe sånt. Jeg er litt nysgjerrig, så jeg får vel se om kan finne ut av det :)

  SvarSlett
 4. smgj: Ja, jeg er virkelig fornøyd med denne:) Var litt redd den ikke hadde overlevd vinteren. Men heldigvis, det gjorde den :)

  SvarSlett
 5. Jeg kjøpte en "hvite" rhododendron 2 år siden og det har det sammen mørke lilla fargen som din! Jeg trodde at hagesenter hadde gjørt en feil.

  SvarSlett
  Svar
  1. jlp:
   Beklager at det tok så enormt lang tid før jeg så kommentaren din, men ser ut ti lat emailvarslingsystemet til blogspot ikke fungerer spesielt bra.
   Håper du er blitt like glad i din lilla rhododendron som jeg er blitt i min

   Slett